Sistemele de taiere, Formele de conducere si Tipurile de taiere practicate in viticultura

Sistemele de taiere

Felul, marimea si numarul elementelor de rod care se lasa pe butuc definesc sitemul de taiere. Toate taierile practicate in viticultura pot fi grupate in 3 sisteme : scur, lung si mixt.

Sistemul de taiere scurt. Acest sistem de caractezizeaza prin folosirea in exclusivitate a elementelor scurte - cepi de rod de 2-3 ochi lungime. Coardele de rod existente pe butuc se taie in cepi, al caror numar este cuprins intre 6-8 si 12-14 sau chiar mai mult. Cepii de rod au si rolul de a asigura lemnul de rod pentru anul urmator.
Acest sistem de taiere se poate practica in special la soiurile care diferentiaza bine primii 3 ochi de la baza coardelor ( Feteasca regala, Galbena de Odobesti, etc.).

Sistemul de taiere lung. Folosirea elementelor lungi in rod caracterizeaza acest sistem de taiere. Coardele de rod, in numar de 2-4, sunt scurtate la lungimi variabile (8-16 ochi).
Prin acest sistem de taiere sunt retinute pe butuc 20-40% din formatiunile lemnoase roditoare, folosindu-se mai bine capacitatea de fructificare a vitelor. Prin coardele formate la baza coardei de rod este asigurat lemnul de rod necesar tairii an de an, ceea ce la un moment dat duce la indepartarea lemnului de rod.
Acest sistem de taiere permite obtinerea unor productii mari de struguri, dotorita incarcaturilor sporite de ochi pe butuc, insa inseamna o degarnisire rapida a butucului, o maturare neuniforma a strugurilor si necesita un volum mare de forta de munca.
Sistemul de taiere lung a fost folosit in tara noastra in perioada prefiloxerica ( taierea de Odobesti, de Husi etc. ).

Sistemul de taiere mixt. Acest sitem foloseste ca element de productie veriga de rod, alcatuita dintr-o coarda de 8-14 ochi lungime sau o cordita de 5-7 ochi si un cep de inlocuire de 1-2 ochi. Pe butuc se pastreaza intre 1 si 4, rar mai multe verigi de rod. Coarda de rod (sau cordita ) reprezinta elementul de productie pentru anul in curs, iar cepul de inlocuire asigura formarea coardelor roditoare pentru anul urmator.
In prezent, sistemul de taiere mixt este larg raspandit in toate poggoriile datorita numeroaselor avantaje pe care le are: permite repartizarea unor incarcaturi optime de ochi pe butuci, mentinerea elementelor de rod si de inlocuire cat mai aproape de butuc sau cordon, se poate utiliza in toate conditiile ecologice si la toate soiurile, atat la conducerea joasa a butucilor (Guyot multiplu), cat si la cea pe semitulpina ( Cordon Cazenave, Guyot pe semitulpina) sau inalta ( Guyot pe tulpina, Lenz Moser etc.).